BÆREDYGTIG BEVÆGELSE


  • Fysiurgisk terapi
  • Træning
  • Kurser
  • Foredrag
  • Clinics
  • Blog
  • Lidt om mig
  • Kontakt

3 nemt oversete ting ved muskelopbygning



Vores fornemmeste opgave som ryttere, er at opbygge og styrke vores rideheste tilstrækkeligt til, at de kan leve lange, glade hesteliv - frie for smerter, stress, og slid.
Her spiller veludviklede muskler en vital rolle.

Der findes et væld af gode øvelser og tips til at øge muskelmassen – både i hestens over- og underlinje.

Men der er andre ting, der er lige så vigtige som træning, hvis du vil have sunde, veludviklede muskler på din hest.

Her er 3 af dem:





NÆRINGSSTOFFER


Hvis muskler skal udvikles, har de brug for næringsstoffer.

Nogle af de ”vigtigste” (for ja, de er naturligvis alle sammen vigtige) er:


- Proteiner

Hestens muskler har brug for proteiner for at udvikles.

Proteinunderskud får kroppen til at omsætte dens depoter, og når de er udtømte, vil kroppen TÆRE på muskelmassen i stedet for at opbygge den. Altså vil du opleve, at hesten taber muskelmasse, jo mere du træner den.

Så vær opmærksom på, at hestens foderplan indeholder tilstrækkeligt med proteiner i god kvalitet til hestens trænings/aktivitetsniveau.


- Vitaminer og mineraler

De fleste af os forbinder jern med blodet, men jern spiller også en vigtig rolle i musklernes evne til at fungere effektivt. Kalcium får mange til at tænke på knogler, men mineralet er også essentielt for muskler og nervesystem. D-vitamin øger effektiviteten i musklerne, og E-vitamin assisterer i restituering.

Alle vitaminer og mineraler spiller deres egen vigtige rolle, og en korrekt balance imellem dem er altafgørende for optimal funktion i kroppen – og dermed muskelopbygning.


Til disse to punkter vil jeg anbefale dig at henvende dig til din dyrlæge for at få taget blodprøver og sundhedstjek – gerne 1-3 gange om året, alt efter dyrlægens anbefalinger. En blodprøve vil påvise kroppens balance af næringsstoffer, og fortælle, hvor du evt. kan sætte ind for at optimere din hests sundhed og muskeludvikling.

Med blodprøven – og dyrlægens anbefalinger – i hånden, kan du efterfølgende henvende dig til en dygtig foderkonsulent, som kan være dig behjælpelig med at sammensætte en skræddersyet foderplan til netop din hests behov.



BLODCIRKULATION


Alt i kroppen har brug for ilt for at kunne fungere. Særligt hestens muskler forbrænder store mængder ilt (O2) under arbejde/træning – og producerer i processen en betydelig del affaldsstoffer, såsom urinstof, kvælstof (CO2) og mælkesyre. Det er derfor afgørende, at musklerne har så optimal blodgennemstrømning som muligt – ikke blot for at forsyne musklerne med ilt og energi, men også for at få transporteret affaldsstofferne væk.


En spændt muskel har ikke optimal blodgennemstrømning, simpelthen fordi blodårer- og kar bliver trykkede – eller afklemte, og derfor ikke kan cirkulere blodet rundt i musklen. Undersøgelser har vist, at når blot 5% af en muskel er spændt, vil kroppen automatisk begynde at skåne den (lette dens belastning ved at fordele det i de omkringliggende muskler), og ved 30% muskelspænding holder kroppen op med at bruge musklen.

Dette skaber en overbelastning i de omkringliggende muskler, som derfor også begynder at blive spændte – og sådan breder spændingen sig i kroppen. Når de spændte muskler så tillige ikke får ilt og udrensning nok.. ja, så starter en særdeles negativ spiral.


En særdeles effektiv måde at skabe og opretholde optimal blodcirkulation i hestens muskler, er ved at sørge for, at hesten jævnligt bliver tilset og løsnet op af en terapeut.

Regelmæssig terapi kan ikke blot optimere din hests præstation med helt op til 20%, men også være medvirkende til, at din hest får en sundere, længere og mere positiv ridekarriere – uanset hvilket niveau du rider på.

Terapi kan effektivt løsne op for muskelspændinger, forbedre friheden og bevægeligheden igennem kroppen, og sikre optimal blodcirkulation, så din hests muskler har de bedste forudsætninger for at vokse og udvikles.


Hos Foreningen for Godkendte Hesteterapeuter i Danmark kan du finde en uddannet, eksamineret og godkendt terapeut i dit område.

(Jeg er også på listen 😊)



HVILE


Muskler skal trænes for at udvikles – det siger sig selv. Men hvile er mindst lige så vigtigt. Får din hest ikke tilstrækkelig hvile til at restituere imellem sine træningssessioner, vil træningen hurtigt få modsatte effekt af, hvad du ønsker: Nemlig NEDBRYDNING af muskler i stedet for opbygning.


Selvfølgelig ændrer kroppens restitueringstid sig i forhold til hestens form og kondition – og andre faktorer såsom gener spiller naturligvis også ind. Dog tyder undersøgelser på at:


- Ved let træning (som en rolig tur i skoven, let dressurarbejde og jordarbejde) tager det 8-12 timer for kroppen at restituere ca. 90-95%. (Ved 90-95% restituering er kroppen ”kommet sig” tilstrækkeligt til, at det igen er forsvarligt at træne – dog med den in mente, at den fulde restituering endnu ikke er opnået)


- Ved moderat træning (som alm. dressurtræning, tölttræning, skovtur med vekslende gangarter/terræn) tager det imellem 12-24 timer for kroppen at restituere 90-95%


- Ved hård træning (som springning, galop/fri tölt/pas, avanceret dressur) tager det imellem 24-48 timer at restituere.

Du bør dog holde dig for øje, at ved hård træning kan det tage hestens krop op til 4 døgn (!) at opnå fuld restitution.


Husk derfor at give din hest ugentlige fridage fra ridningen/træningen, og tilpas længden af hvileperioden til den foregående træningsintensitet.



De allerbedste hilsner Mette


Tilbage til blog

Måske har du også lyst til at læse:



Uønsket adfærd
kan ikke trænes væk



Når træningen går i hårknude



Kommer halthed altid
fra hestens ben?



v/Mette Thinggaard
Præstegårdsvej 10, Gudum
7620 Lemvig
Tlf: 25 39 85 36
baeredygtig.bevaegelse@gmail.com


Ring til mig
Send mig en mail